…Laat voeding jouw medicijn zijn…

… en jouw medicijn voeding…!

Waar kan je op letten om gezond te zijn en gezond te blijven?

Want het is niet de kiem die telt, het gaat om de bodem waar ze op valt.

Deze uitspraak van Louis Pasteur blijven we graag herhalen, hiermee gaf hij uiteindelijk toe wat zijn tijdgenoot Antoine Bechamps al altijd aangaf.

Een gezonde levensstijl bepaalt mee de sterkte van jouw imuunsysteem.

De mate waarop je energie bijtankt en energieverlies vermijd, rust neemt, voldoende beweegt, en zeker dat wat je tot je neemt als voeding is van belang!

Ga voor pure, onbewerkte en biologische voeding

Laat de suiker, ook de verborgen, staan en concentreer je meer op de natuurlijk suikers terug te vinden in o.a. fruit. Laat geraffineerde granen en zuivelproducten, bewerkte vleeswaren, fastfood, kunstmatige zoetstoffen, industriële oliën en vetten, margarines staan.

Zorg voor voldoende vitamine D.

De zon is jouw belangrijkste leverancier. Ga naar buiten, ook al zit ze achter de wolken, ze is er wel!

Eet vette vis of neem een goede visolie in combinatie met vitamine D (onze aanrader hierin : unocardio 1000), biologische boter en vooral de grasboter en andere zuivelproducten bevatten naast meer omega-vetzuren ook meer vitamine D. Want ze zijn afkomstig van dieren die meer buiten hebben mogen leven en meer gras en kruiden hebben mogen eten. Ook zongerijpte paddenstoelen zijn rijk aan vitamine D en je kan ook altijd aanvullen met een vitamine D3 supplement om jouw opname te verzekeren. (onze aanrader: mannavital vit D3 druppels)

Zorg voor voldoende vitamine A

Want dat garandeert ook de opname van vitamine D. Verder helpt het zorgen voor actieve witte bloedcellen en sterke slijmvliezen.

Je vind deze vitamine als provitamine betacaroteen terug in onder andere broccoli, andijvie, boerenkool, wortels, zoete aardappel, pompoen, papaja, avocado, abrikozen, en de absolute topper ongeraffineerde rode palmolie. Verder zit de eigenlijke vitamine A retinol enkel in dierlijke produkten, met name in vette vis, eidooier, boter en zure melkproducten.

Onze aanrader: waarom niet vit D3 en Vit A samen innemen?: mannavital vitD3 + vit A

Zorg voor voldoende vitamine C

Naast zijn zeer sterke anti-oxidante werking heeft vitamine C ook een algemeen gekende invloed op onze immuniteit.  Zowel naar een bevordering van onze witte bloedcellen en eveneens betrokken bij virusafweer. Zo goed als alle verse groenten en fruit bevatten veel vitamine C. In het bijzonder rozenbottel en duindoornbes zijn toppers op dat vlak. Ook de bladgroenten, peterselie, tuinkers, paprika, score goed. Daarnaast uiteraard de kolenfamilie, in de komende periode de groenten van dit moment!

Zink + Selenium

Deze zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Ook leuk om weten is dat Zink smaak- en geurvermogen bevordert!  Selenium heeft naast zijn anti-oxidante werking ook een sleutelrol in het immuunsysteem en dit vooral in synergie met zink!.

Zink zit vooral in rood kwaliteitsvlees, vis, ei en lever, maar ook in pompoenpitten, sesamzaad, noten en peulvruchten.

Selenium zit ook in rood kwaliteitsvlees, vis ei maar ook in zure zuivel. Verder vind je ze ook terug in paranoten, zonnebloempitten en tarwekiemen.

TIP ivm voedinssupplementen: ‘het is niet wat je inneemt dat telt, maar wel hetgeen je OPNEEMT’.  Vandaar dat we ook in de supplementen geen grote variëteit hebben, want niet teveel goede supplementen zijn er op de markt.  Onze voorkeur gaat naar mannavital.  Voor hun hele gamma: www.mannavital.be

Geniet van eten en neem er de tijd voor

En ook een belangrijke factor: geniet van je eten, proef.  Eet niet zomaar snel die hap weg, maar neem het voedsel rustig tot je.  Goed kauwen is belangrijk: hier is een eerste start voor een goede opname van je eten door het mengen met je speeksel. Daarbij geeft jouw lichaam signalen door naar jouw spijsverteringsstelsel dat zich klaar kan maken om eten te mogen ontvangen.  En terwijl je kauwt kan je proeven en beseffen dat je voeding tot je neemt, voeding die nuttig is voor je energie, cellen, immuniteit.  Wees dankbaar voor wat je kan eten, geniet ervan en neem er je tijd voor, ook dat is bevorderlijk voor uiteindelijk hetgeen wat je aan voedingsstoffen OPNEEMT verderop in je spijsverteringsstelsel. 

Water

Eerst water, de rest komt later.  Besef dat er maar 1 – ja echt maar 1 drank is die we nodig hebben: water!  En dan vooral een water van goede kwaliteit.  Wat wil dat zeggen goede kwaliteit?  Best is een natuurlijk water met een PH net iets meer dan 7.  Dit hangt vaak samen met de droogrestwaarde: hoe hoger deze waarde, hoe meer mineralen en dan vooral anorganische mineralen: deze kunnen we bijna niet opnemen!  Zeer zuivere natuurwaters zoals Lifjalla bevatten een zeer lage droogrest en een hoge PH: want dit water komt uit IJsland waar er zeer weinig intensieve landbouw is.  Een zuiver water zoals onze cellen het gewend zijn vanuit onze evolutie. En de mineralen die erin zitten zijn eerder van een organische vorm dan de anorganische mineralen die vaak door de intensieve landbouw in ons drinkwater terecht komen!  Zuiver water is ook al belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen, het goed spoelen van je lichaam, waardoor alle cellen goed hun werk kunnen doen! 

TIP: al meer dan 15 jaar fan van een goede waterzuiveringsfilter:  COOLMART en AQUALINE : meer uitleg in de wnkel, er staat ook steeds een coolmart gevuld: je kan altijd genieten van een heerlijk glas water tijdens je winkelbezoek!

WEETJE: te veel water is ook niet goed!  Wordt gezegd hé? Ja, klopt! Besef bij een overvloed aan water (5l en meer op een dag) dat je een onbalans krijgt in de elektrolyten (van de mineralen) want bij de werking van het spoelen van je lichaam via de nieren worden ook steeds wel wat van deze goede mineralen mee verwijderd, waardoor een heel aantal vitale functies in het gedrang komen.  Dus ja, het klopt, maar je ziet, dat gaat om een behoorlijke hoeveelheid!

Maarten’s advies

drink als je dorst hebt!  MAAR: besef dat we het een beetje verleert zijn: wanneer heb ik dorst?  Soms als je zo het gevoel hebt van ‘ik heb zin in iets, een knabbeltje’ dat is vaak het moment dat je lichaam even wat water nodig heeft.  Zodoende heb ik uit de vele teksten die ik erover gelezen heb als advies geven:  drink 1l per 30kg lichaamsgewicht.  Eet je veel groenten en soep, dan kan het wat minder zijn.  Drink je toch ook nog koffie of gesuikerde dranken, kan je best nog iets meer drinken.