Recepten

Koken met gezonde voedingsproducten doen we allemaal graag hier bij Bioshop Klimop. Soms missen we wat inspiratie, jij ook?

Hieronder delen we enkele van onze favoriete recepten.

Geroosterde groene asperges

Ingrediënten

  • 2 bossen groene asperges
  • 4 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Balsamico azijn
  • Parmezaanse kaas of edelgistvlokken

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 220 graden. 
  2. Snijd daarna de houtige uiteinden van de asperges. Verdeel de groene stengels over een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Masseer de olie goed in en breng het geheel op smaak met zout en peper. 
  3. Sla de knoflookteentjes plat met een mes en voeg deze toe aan de asperges.
  4. Plaats het geheel voor 20 minuten in de oven.
  5. Als de oventijd voorbij is: besprenkel over de hete asperges de balsamico. Dit gaat lekker spectaculair knetteren en verdampen. Rasp er vervolgens naar smaak Parmezaanse kaas of veganistische edelgistvlokken overheen.
  6. Smakelijk!
Gevulde eitjes
Ingredienten groene eitjes                                    Ingrediënten Japanse eitjes
  • 3 eieren                                                                                             3 eieren
  • 1/2 avocado                                                                                   1/2 tl miso
  • 1/2 el mayonaise                                                                        1/2 el kokosolie
  • klein handje korianderblaadjes                                        1/2 tl gember
  • zout en peper                                                                              1/4 tl kurkuma
Bereiding
  1. Kook de eieren in 10 minuten hard.
  2. Halveer ze met een scherp mesje overdwars, laat de eieren in de dop.
  3. Haal de dooiers eruit.
  4. Verdeel het eigeel in 2 porties.
  5. Meng de ene portie met de avocado, mayonaise, een heel fijngehakt korianderblad en zout en peper naar smaak.
  6. Meng de andere helft met de miso, de kokosolie, de gember en de kurkuma.
  7. Doe de mengsels in een spuitzak en spuit de moes in de eieren. Heb je geen spuitzak? Het kan ook gewoon met twee theelepeltjes.

Tip
Leuk om te versieren met zwarte sesamzaadjes, pijnboompitjes, kiemen, groene aspergepunten, cherrytomaatjes

Crunchy croutons

Brood, we hebben het bijna allemaal in huis, en ja het raakt ook niet altijd helemaal op. Wegsmijten? Nee hoor, maak er heerlijke croutons van!
Als tussendoor en natuurlijk bij de soep!

Ingrediënten  

Restjes oud brood
Olijfolie (reken 1 eetlepel / snede brood)
peper en zout
andere kruiden naar smaak: paprika, Italiaanse kruiden, curry, knoflook, …

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C
Snij het brood in blokjes en doe ze in een grote kom
Meng de olijfolie onder het brood
Voeg zout, peper en andere kruiden toe
Bekleed een ovenplaat met bakpapier en spreid het brood er over uit
Bak alles ongeveer 25 minuten, draai ze halverwege een keertje om zodat alle kanten gelijk bruin worden

Extra

Meng samen met wat olijfolie, parmezaan of andere kaas en pesto er onder door!

Frisse en kleurrijke salade

Ingrediënten

  • 3 trostomaten
  • 175 g cherry- of wilde tomaten
  • halve avocado avocado
  • 1/4 watermeloen
  • klein stukje komkommer
  • 1/4 gele paprika
  • 1/2 rode ui
  • 50 g blauwe bessen
  • 50 g feta, zachte geitenkaas of feto (vegan)
  • 40 g gemengde jonge slablaadjes
  • wat takjes dille, munt en basilicum

Dressing

  • 1,5 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 tl acaciahoning
  •  zout en peper

Bereiding

  1. Snij de tomaten en de avocado in partjes of plakjes, de watermeloen en de komkommer in stukjes.
  2. Snij de paprika en de ui in reepjes.
  3. Snij de feta of feto in kleine stukjes.
  4. Was en droog de sla, doe in een schaal en schik de andere ingrediënten erop.
  5. Hak of scheur de kruiden kleiner. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
  6. Sprenkel vlak voor het serveren de dressing over de salade en maak af met de verse kruiden.

Meer recepten kan je ook altijd terugvinden op de websites van Odin en van De Wassende Maan , handig want deze zijn ook per seizoen en per groenten ingedeeld.