Recepten

Koken met gezonde voedingsproducten doen we allemaal graag hier bij Bioshop Klimop. Soms missen we wat inspiratie, jij ook?

Hieronder delen we enkele van onze favoriete recepten.

Geroosterde groene asperges

Ingrediënten

  • 2 bossen groene asperges
  • 4 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Balsamico azijn
  • Parmezaanse kaas of edelgistvlokken

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 220 graden. 
  2. Snijd daarna de houtige uiteinden van de asperges. Verdeel de groene stengels over een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Masseer de olie goed in en breng het geheel op smaak met zout en peper. 
  3. Sla de knoflookteentjes plat met een mes en voeg deze toe aan de asperges.
  4. Plaats het geheel voor 20 minuten in de oven.
  5. Als de oventijd voorbij is: besprenkel over de hete asperges de balsamico. Dit gaat lekker spectaculair knetteren en verdampen. Rasp er vervolgens naar smaak Parmezaanse kaas of veganistische edelgistvlokken overheen.
  6. Smakelijk!
Gevulde eitjes
Ingredienten groene eitjes                                    Ingrediënten Japanse eitjes
  • 3 eieren                                                                                             3 eieren
  • 1/2 avocado                                                                                   1/2 tl miso
  • 1/2 el mayonaise                                                                        1/2 el kokosolie
  • klein handje korianderblaadjes                                        1/2 tl gember
  • zout en peper                                                                              1/4 tl kurkuma
Bereiding
  1. Kook de eieren in 10 minuten hard.
  2. Halveer ze met een scherp mesje overdwars, laat de eieren in de dop.
  3. Haal de dooiers eruit.
  4. Verdeel het eigeel in 2 porties.
  5. Meng de ene portie met de avocado, mayonaise, een heel fijngehakt korianderblad en zout en peper naar smaak.
  6. Meng de andere helft met de miso, de kokosolie, de gember en de kurkuma.
  7. Doe de mengsels in een spuitzak en spuit de moes in de eieren. Heb je geen spuitzak? Het kan ook gewoon met twee theelepeltjes.

Tip
Leuk om te versieren met zwarte sesamzaadjes, pijnboompitjes, kiemen, groene aspergepunten, cherrytomaatjes

Crunchy croutons

Brood, we hebben het bijna allemaal in huis, en ja het raakt ook niet altijd helemaal op. Wegsmijten? Nee hoor, maak er heerlijke croutons van!
Als tussendoor en natuurlijk bij de soep!

Ingrediënten  

Restjes oud brood
Olijfolie (reken 1 eetlepel / snede brood)
peper en zout
andere kruiden naar smaak: paprika, Italiaanse kruiden, curry, knoflook, …

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C
Snij het brood in blokjes en doe ze in een grote kom
Meng de olijfolie onder het brood
Voeg zout, peper en andere kruiden toe
Bekleed een ovenplaat met bakpapier en spreid het brood er over uit
Bak alles ongeveer 25 minuten, draai ze halverwege een keertje om zodat alle kanten gelijk bruin worden

Extra

Meng samen met wat olijfolie, parmezaan of andere kaas en pesto er onder door!

Frisse en kleurrijke salade

Ingrediënten

  • 3 trostomaten
  • 175 g cherry- of wilde tomaten
  • halve avocado avocado
  • 1/4 watermeloen
  • klein stukje komkommer
  • 1/4 gele paprika
  • 1/2 rode ui
  • 50 g blauwe bessen
  • 50 g feta, zachte geitenkaas of feto (vegan)
  • 40 g gemengde jonge slablaadjes
  • wat takjes dille, munt en basilicum

Dressing

  • 1,5 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 tl acaciahoning
  •  zout en peper

Bereiding

  1. Snij de tomaten en de avocado in partjes of plakjes, de watermeloen en de komkommer in stukjes.
  2. Snij de paprika en de ui in reepjes.
  3. Snij de feta of feto in kleine stukjes.
  4. Was en droog de sla, doe in een schaal en schik de andere ingrediënten erop.
  5. Hak of scheur de kruiden kleiner. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
  6. Sprenkel vlak voor het serveren de dressing over de salade en maak af met de verse kruiden.

Gierstrissoto met pastinaak

Ingrediënten

  • 250 g gierst (afgespoeld in een fijne zeef)
  • 100 ml olijfolie
  • 60 g sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • blaadjes van 4 takjes tijm
  • 100 ml witte wijn
  • 500 ml (paddenstoelen)bouillon
  • 400 g pastinaak
  • 2 appels
  • 100 g walnoten
  • 100 g oude kaas

Bereiding

  1. Doe 2 el olijfolie in een ruime pan en verhit op hoog vuur.
  2. Snipper sjalot en knoflook. Bak de helft hiervan in olie glazig. Voeg gierst toe, laat kort meestoven tot die ook wat glazig wordt. Voeg de tijm toe. Blus af met witte wijn. Laat iets verdampen en voeg scheutje voor scheutje bouillon toe tot de gierst gaar en lekker romig is.
  3. Schaaf 1 pastinaak in hele dunne lange plakken. Frituur deze in een andere pan krokant in een laagje olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Deze pastinaakchips zijn voor de garnering.
  4. Frituur in dezelfde olie heel kort de blaadjes salie. Laat ook uitlekken.
  5. Snij de rest van de pastinaak in blokjes van 1,5 cm en doe dat ook met de appel.
  6. Verhit wat olie of boter in een pan en fruit er de andere helft van sjalot en knoflook glazig in. Voeg de pastinaakblokjes toe en bak het geheel al omscheppend gaar.
  7. Voeg de laatste 5 minuten de appel toe en verwarm die even mee.
  8. Rooster de noten in een droge koekenpan krokant.
  9. Schep de risotto in een diep bord en schep de pastinaak met appel erop. Strooi de nootjes erover en rasp er wat oude kaas over.

Tip: Bestrooi als laatste met knapperige blaadjes salie.

Alle ingrediënten kan je in onze winkel terugvinden!

Herfstige pasta met champignons, boerenkool en linzen

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook
  • 250 g kastanjechampignons
  • 200 g boerenkool
  • 200 g gekookte linzen
  • 1 à 2 el roomkaas
  • 400 g fusilli

 

Bereiding

  1. Snijd de knoflook in plakjes en fruit in een pan tot het geurig en licht gekleurd is.
  2. Hak ondertussen de kool in dunne reepjes en bak mee tot de kool zacht begint te worden. Voeg eventueel wat water toe en dek de pan af met een deksel zodat de boerenkool gaar kan stomen.
  3. Snijd de champignons in plakjes en bak samen met de linzen mee.
  4. Kook ondertussen de pasta volgens de verpakking gaar.
  5. Doe alle groenten bij de gare pasta in de pan en roer er de roomkaas doorheen. Hoe meer roomkaas, hoe romiger de pasta wordt. Maak af met zout en peper naar smaak.

 

Pastinaaksoep

Ingrediënten
  • 1 pastinaak
  • 1 prei
  • 1/2 ui
  • 1 kleine gekookte aardappel
  • 1 el tarwebloem
  • 1/2 el bouillon
  • 1/2 liter water
  Bereiding
  1. Snij de ui, prei, aardappel en pastinaak klein. Fruit de prei en ui ongeveer 5 minuutjes. Voeg de rest toe en breng het geheel met wat water en bouillon aan de kook.
  2. Leng de bloem aan met wat water aan en roer door de soep.
  3. Laat het geheel een kwartiertje koken.
  4. Blend alles tot een romig geheel.

Tip: maak de soep extra feestelijk door deze te garneren met knapperige perenchips. Dit maak je makkelijk zelf door hele dunne plakjes peer ongeveer 2 uur op 90 °C te roosteren in de oven.

Salade bowl met quinoa, kool, wortel en radijs

Deze snelle, frisse en knapperige salade als ideaal voorproefje van de lente die er aan komt.
Ideaal als bijgerecht bij een vegetarische burger of met wat extra blokjes kaas / noten om zo te eten of mee te nemen.

Ingrediënten salade

  • 150 g quinoa
  • 1/2 bouillonblokje
  • 100 g rode kool
  • 6 radijsjes
  • 3 of 4 wortel
  • 1 sjalot
  • Evt nog wat blokjes kaas of feta

Ingrediënten dressing

  • 2 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 2 citroenen, uitgeperst
  • 1 tl honing

Bereiding

  1. Kook de quinoa volgend de aanwijzingen op de verpakking in water met het halve bouillonblokje.
  2.  Laat wat uitwasemen.
  3. Snijd of schaaf de rode kool heel fijn en de radijsjes in dunne schijfjes. 
  4. Rasp de wortels in sliertjes.
  5. Snijd de sjalot schuin in reepjes
  6. Klop een dressing van de olie, azijn, citroen en honing en meng dit door de rest van de ingrediënten voor de salade. Laat even intrekken. 
  7. Strooi er eventueel wat blokjes kaas of feta over. Lekker bij een vegetarische burger! 

Vegan detox poké bowl

   Ingrediënten

  • 125 g udon rijstnoedels
  • 1 kwart kleine rode kool, fijngeschaafd of gesneden 
  • 2 el rijst- of appelazijn
  • 1 el karwijzaad
  • 2 blaadjes laurier
  • 150 g knolselderij, in kleine blokjes gesneden
  • 100 g chinese kool, in brede repen gesneden
  • 1 el kokosolie (of ander bakvet)
  • 1 teen knoflook
  • 1 klein duimpje verse gember
  • 1 stukje verse kurkuma (of 1/2 tl poeder)
  • ½ tl komijnzaad of -poeder
  • 100 g edamame boontjes (diepvries), ontdooid
  • 1 kleine winterwortel, in dunne linten gesneden, even in citroensap wegzetten
  • 2 el olie om te frituren
  • gerookte tempeh (Hobbit)
  • 2 el tamari

Dressing

  • 2 el geroosterde sesamolie
  • 1 el tamari of andere sojasaus
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes, houd wat achter

Garnering

  • handje korianderblaadjes
  • rode peper in ringetjes
  • stengel bosui in schuine ri

Bereiding

  1. Snijd de rode kool fijn en doe in een kommetje met azijn, honing, karwijzaad en laurierblaadjes. Laat een half uurtje staan.
  2. Snijd de Chinese kool en verhit 1 el kokosolie in een koekenpan. Roerbak de Chinese kool even kort. 
  3. Rasp de gember erover en bestrooi met wat zout. Wok nog even, maar houd de kool knapperig.
  4. Bak de knolselderijblokjes in wat kokosolie met wat geraspte kurkuma erover en wat komijn(zaad of -poeder). Schep steeds om en laat beetgaar worden.
  5. Schaaf de wortel in linten (of doe dat met een dunschiller of kaasschaaf).
  6. Kook de edamame boontjes een minuut of 2 in kokend water. Laat uitlekken.
  7. Bak in frituurolie de reepjes tempeh knapperig.
  8. Klop een sausje van de olie en de tamari.
  9. Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  10. Giet af en roer het sausje er door.
  11. Schep de noedels in een kom en leg alle andere ingrediënten erop. Bestrooi tot slot met bosui, sesamzaad, rode peper, kiemen en koriander.

Kimchi-Tosti

Ingrediënten

  • 4 dikke snedes zuurdesembrood
  • 2 el gezouten boter
  • 1/2 teentje knoflook, geraspt
  • 150 g kimchi
  • 4 plakjes jonge geitenkaas of jouw favo tosti-kaas
  • 50 g verse fijne spinazie

Bereiding

  1. Mix de boter en de knoflook in een kleine mengkom.
  2. Smeer dit mengsel op één kant van elke snede brood. Beleg het brood met kaas, kimchi en spinazie.
  3. Bak de kimchi-tosti’s in een laagje boter, op laag vuur in de koekenpan, tot ze mooi goudbruin zijn.

Meer recepten kan je ook altijd terugvinden op de websites van Odin en van De Wassende Maan , handig want deze zijn ook per seizoen en per groenten ingedeeld.